• Aug 09, 2021
Klarkraft

På tross av styrtregn var strømprisene de høyeste på 11 år i Sør-Norge i juli. Med høst og vinter i sikte: Har du sjekket om påslaget i strømavtalen din er altfor stort?

Lavere temperaturer fører gjerne til både økt forbruk og enda høyere strømpriser utover året. Dermed vokser regningene til folk flest, og aller mest hos de som ikke passer godt på strømavtalen sin.

Selv om du har såkalt spotpris, kan strømselskapene forsatt legge til kraftige påslag som sørger for at du ender opp med en dårlig avtale.

– De aller fleste kjenner ikke betingelsene på strømavtalen sin, og mange tror de har en god avtale. Det er akkurat slik strøm-leverandørene vil ha det. Selv om det fortsatt er sommer, så er strømprisene fortsatt svært høye.

Det sier Haakon Dyrnes, daglig leder i Klarkraft.

– Hos oss publiseres forrige måneds spotpris slik at du enkelt kan sjekke fakturaen din. Uansett om du er kunde hos Klarkraft eller hos en konkurrent.

Klarkraft ble startet i fjor med en ambisjon om å utfordre strømbransjen. Faktisk startet Dyrnes og kollegaene opp fordi de ble forbanna på strømselskapene.

UTFORDRER: - Vi vil kjempe kundenes kamp, sier Haakon Dyrnes i Klarkraft.

– Ja, vi ble forbanna. Vi har bakgrunn fra mobilbransjen og mens det er lett å se hva du betaler for mobilabonnementet ditt, er det vanskelig å skjønne hva du betaler for strømmen, sier Dyrnes.

Dyrnes bestemte seg for å sjekke hva han faktisk betalte. Han fikk også venner og familie til å undersøke. Alle fant ut at de betalte mer enn de trodde.

– Jeg byttet strømselskap flere ganger. Jeg fikk gjerne en god pris på en ny avtale, men etter noen måneder så jeg at jeg betalte noe helt annet for strømmen. Prisene var hevet, uten at jeg hadde fått beskjed om det.

Samme historien gjentok seg hos andre han forhørte seg med.

– Til slutt tenkte jeg «Oi, vi blir lurt hele tiden!» Og da skjønte vi at her måtte det være plass til en aktør til.

Klarkraft er aktøren som viser hva påslagene virkelig er. Du får strømmen til kostpris – og så tar Klarkraft 35 kroner i måneden for jobben.

Derfor kan Klarkraft skrive på nettsiden: «Velkommen til et strømselskap som ikke juger».

– Uansett om du bruker mye strøm eller lite, så er vår fortjeneste kun 35 kroner hver måned, sier Dyrnes.

ØKT STRØMBRUK: Unødig høye påslag kombinert med stort strømforbruk skaper store regninger for mange familier i Norge.

Halvparten føler seg lurt

Til og med Forbrukerrådet har slått fast at «forbrukere blir systematisk lurt når de kjøper strøm». Så mange som 5 av 10 har opplevd å føle seg lurt av strømselskapet sitt, men Dyrnes tror tallet er høyere.

– Det er mange strømleverandører som spekulerer i at kundene ikke vet hva de betaler for strømmen sin, sier Dyrnes i Klarkraft.

– Det er vanskelig å forstå hva strømselskapene faktisk tar i påslag, ettersom spotprisen varierer så mye. Det er enkelt for leverandører å ta seg ekstra betalt, uten at kundene merker det. Og på den måten lurer kundene sine, sånn som vi ser det. Her trenger kundene bedre beskyttelse. Det ønsker vi å bidra til.

– Ved å gjøre det helt annerledes?

– Ja. Vi bruker noe vi kaller «omvendt binding». Vanligvis er det kundene som må binde seg, til dårlige avtaler det er dyrt å komme seg ut av. Hos oss gjør vi det motsatt.

VELG RETT: Med en strømleverandør som Klarkraft slipper du å være engstelig for å bli lurt.

Dyrnes forklarer at Klarkraft garanterer betingelsene kundene kommer inn på. De endres ikke på minst to år, og hvis de endres etter det får du en SMS.

– Spotprisene varierer, men påslaget blir ikke på mystisk vis skrudd opp. Kundene skal føle seg 100 prosent trygge på at vi ikke lurer dem.

Lei av å bli lurt? Bytt til Klarkraft

Legger alle kortene på bordet

På Klarkrafts nettsider legges det ut en oversikt over gjennomsnittlig spotpris på strøm for måneden før, med egne tall for landsdelene. Der står det også hva elsertifikatet virkelig koster (0,1 øre/kWh), samt strømhandelskostnader (0,8 øre/kWh).

– Vi viser hva ting koster for selskapene. Og da blir det tydelig hva de tar seg betalt av kundene. Vi ønsker å gjøre det enklere for kundene å forstå om de har en god strømavtale eller ikke.

OVERSIKT: På Klarkrafts hjemmeside kan du se prisene de ulike strømselskapene tilbyr. Så kan du enkelt sammenligne priser, også mot din strømavtale.

– Vi gjør det vanskelig for konkurrentene våre å skjule seg bak ugjennomtrengelige prispåslag. Vi vil kjempe kundenes kamp. Det trengs en storrengjøring i strømbransjen, og det vil vi gå i bresjen for, sier Dyrnes.

Utfordrer de store i bransjen

Det er ikke hverdagskost at et selskap sier de er lei av lureriet i bransjen de er en del av. Det henger sammen med ambisjonene for Klarkraft.

– Vi mener det vi sier. Derfor pakker vi det heller ikke for mye inn. Vi er oppriktig sjokkert over det vi har sett i strømbransjen, sier Dyrnes.

Han og kollegaene er fortsatt forbanna etter et halvt års drift, ønsket er fremdeles å gi kunden bedre beskyttelse.

– Vi vil være den lille aktøren som sparker de store på skinnleggen, på kundenes vegne. Vi har fått veldig positiv feedback, det er mange kunder som setter pris på en leverandør som spiller med åpne kort, sier Haakon Dyrnes i Klarkraft.

Her kan du sjekke gjennomsnittlig spotpris for siste måned – og sjekke om strømavtalen du har i dag faktisk er god. Eller om det er på tide å bytte til en strømleverandør du kan stole på.

Linker

Link copied!

Siste innlegg

 • Sep 17, 2021

Kjære kunde

av Haakon Dyrnes

Med høye strømpriser er det lurt å tilpasse strømforbruket sitt der man kan. Ved å bruke strøm på timer med lavere pris vil du spare strømkostnader. Vi ønsker at din strømregning skal være så lav som mulig.

 • Sep 13, 2021

Best i test

av Klarkraft

Markedsrapporten for strømmarkedet høsten 2021 er klar. Av Thema & Itera. I denne rapporten er det gjort en objektiv prissammenlikning av spotavtaler, hvor Klarkraft kommer best ut.

 • Sep 01, 2021

– Trygg strømhandel på langt nær god nok

av Haakon Dyrnes

– Det er ikke dette som vil rydde opp i bransjen, skriver Haakon Dyrnes i Klarkraft om den nye sertifiseringsordningen Trygg strømhandel.

 • Jun 02, 2021

Strømprisberegning

av Klarkraft

Les mer om hva strømprisen består av, og hva som ligger bak prisen som står på din strømfaktura. Vi beskriver elementene for deg i klartekst.

 • Jun 01, 2021

Historiske spotpriser

av Klarkraft

Her lister vi opp historiske månedlige gjennomsnittlige spotpriser, slik at du kan sjekke dine gamle fakturaer mot spotprisen for de spesifikke månedene.

 • Apr 09, 2021

Strømkunder betaler for å bli lurt

av Haakon Dyrnes

Haakon Dyrnes fra Klarkraft kommenterer bransjens metoder for å lokke inn og lure kunder.

 • Mar 15, 2021

Hva er riktig pris for strømmen din?

av Klarkraft

- De aller fleste kjenner ikke betingelsene på strømavtalen sin, og tror avtalen er god. Og det er akkurat slik strømleverandørene vil ha det, sier Haakon Dyrnes i Klarkraft.

 • Feb 28, 2021

Hudfletter strømleverandørene: – Differansen putter de i egen lomme

av Klarkraft

Haakon Dyrnes fra Klarkraft kommenterer bransjens triks for å ta seg ekstra betalt

 • Feb 15, 2021

Vet du hva du burde betale for strømmen din?

av Klarkraft

Januarregningen er på vei, og strømprisene har skutt i været. Er du klar over hvilke betingelser du har på strømavtalen din? Hvis ikke burde du sjekke det i dag.

 • Feb 04, 2021

– Tøffere regulering av strømbransjen må til

av Haakon Dyrnes

- En bransje helt ute av balanse. NVE og Forbrukertilsynet må stramme kraftig opp.

 • Feb 03, 2021

- Hvem skal beskytte kundene?

av Klarkraft

Strømaktør om prisjuksbeskyldninger: – Spekulerer i at strømkunder ikke forstår markedet

 • Feb 03, 2021

Nyhet! Et strømselskap som ikke juger

av Klarkraft

Vi leste nøye gjennom strømregningen. Og ble så forbanna at vi startet vårt eget strømselskap.

Uthevet innlegg

 • Feb 03, 2021

- Hvem skal beskytte kundene?

Strømaktør om prisjuksbeskyldninger: – Spekulerer i at strømkunder ikke forstår markedet