Klarkraft-sjef Haakon Dyrnes mener bransjen preges av at det ropes høyt, men handles lite. – Nå er det på tide å handle, sier han.
Kronikken er publisert på europower.no, og kan leses i sin helhet her: europower.no
De siste ukene og månedenes offentlige retoriske krafttak for å rydde opp i strømmarkedet fremstår tidvis komisk, og ja, forvirrende. For alle parter virker det som.
Når en ansvarlig regjering og departement ikke evner å forstå utkastet til standard strømavtale som bransjen selv har foreslått, slik at de må gå ut i media i etterkant og forkaste avtaleforslaget offentlig, hvordan skal en vanlig strømkunde forholde seg til det regulator, tilsyn og bransjen leverer? Det er selvfølgelig pinlig for både bransjeforeninger og ansvarlig departement, med statsrådene i spissen, og man kan dra på smilebåndet over et slikt medie-teater vi har sett utspille seg, men undertonen er alvorlig og viktig.
Det er derfor bra at vi har fått opp gallen slik at det kan tas tak i på en veldig konkret måte. For det har vært problemet i bransjen den tiden vi i Klarkraft har vært en del av den, at det ropes høyt, men handles lite. Nå er det på tide å handle.
Som vi sa da vi lanserte Klarkraft; bransjen kan aldri rydde opp selv. Det evner den ikke. Incentivene til å fortsette å forlede kunder for å maksimere overskudd er for stor. Derfor må det en strengere regulering til. Den kom, men var dessverre ikke streng nok.
Da mener vi det er helt riktig som statsrådene sier, de må skru til stikka ytterligere. Og når vi ser hvordan Forbrukertilsynet forholder seg til tvilsom markedspraksis, så er det helt legitimt at et tydelig Forbrukerråd får representere kundene når kursen skal settes. For selv om vi er uenige i hvordan Forbrukerrådet forvalter strømpris.no, så er vi stort sett enige angående utfordringene i bransjen. Kundene trenger et sterkere vern, og det må stilles større krav til informasjon og transparens fra strømselgere.
Og dette må løses gjennom regulering, krav og forbud. Ikke ved at bransjen selv sier de lover å være snille. Det skipet har seilt. For hvor er bransjen selv? Aktørene dytter Fornybar Norge foran seg slik at de slipper å uttale seg, og faktisk si tydelig hva de mener bør gjøres. Eller det har vi kanskje sett, med forslaget til standard spotavtale som Fornybar Norge har kommet med? Det er vel aktørene som styrer kravene her om forskuddsbetaling, lokketilbud og øvrige svakheter.
Men de representerer ikke alle strømleverandører. Det er flere av oss som har bedt om strengere regulering, og større konsekvenser for aktører som bevisst bryter lover og regler. Det virker som konkurs er eneste måten man kan miste konsesjonen på, så her må departementet inn og rydde opp i hvordan disse gis, forvaltes, og eventuelt inndras.
For det vi ønsker er et transparent marked hvor de som driver best vinner, ikke de som bruker mest penger på å forvirre og forlede kunder.
Tiden for å stå på barrikadene og rope høyt er over, nå er det handlingens tid. Og vi stiller forhåpningene høyt denne gang også, og håper skuffelsene fra tidligere år er historie.
1. oktober gjør vi justeringer i våre priser for eksisterende kunder, og øker påslaget til 2,9 øre/kWh for privatkunder, som utgjør en økning på ca. 11,- per måned for en gjennomsnittskunde (13.700 kWh/år).
Vi vil bare ønske alle våre kunder en riktig god 17.mai 🥳 Ha en fantastisk feiring, i forhåpentligvis godt vær 🙏
Her lister vi opp historiske månedlige gjennomsnittlige spotpriser. Viser historikk tilbake til januar 2020 per område.
Mange nordmenn har aldri byttet strømavtale. Noen få tastetrykk kan spare deg for flere tusenlapper per år. En gjennomsnittsfamilie risikerer å betale nesten 4000 kroner ekstra per år med feil spotprisavtale.
Gradestokken faller, mens strømprisene holder seg lave. En liten hilsen fra oss, med et tilbud på Solceller fra Otovo.
Vi mener det offentlige burde stå for å gjøre de såkalte smarte strømmålerne smarte, og gi dette til alle husholdninger uten noen kostnad. Det er samfunnsøkonomisk smart!
Vi reduserer prisene, igjen, for alle våre kunder. Ny pris er spot + 0,5 øre/kWh og 35,- i fast månedsbeløp.
Fra og med september 2022 øker strømstøtten fra 80 % til 90 % av forbruk over 87,5 øre/kWh (70 øre/kWh eks mva), opptil 5000kWh. Kun for private husholdninger.
En hilsen fra sjefen. Vi snakker ny nettleiemodell 1. juli, regulering av strømmarkedet og sommertid.
Klarkraft i media: Slakter Forbrukerrådets strømportal. Mener «juksemakerne» blir prisvinnere.
- Våre kostnader har gått litt ned, og derfor senker vi som lovet påslaget til alle kunder. Det er kanskje ikke så mye, men alle monner drar.
De ekstreme strømprisene blir møtt med en kompensasjonsordning fra staten som trer i kraft fom. desember. Denne vil administreres av nettselskapene.
Med høye strømpriser er det lurt å tilpasse strømforbruket sitt der man kan. Ved å bruke strøm på timer med lavere pris vil du spare strømkostnader. Vi ønsker at din strømregning skal være så lav som mulig.
Markedsrapporten for strømmarkedet høsten 2021 er klar. Av Thema & Itera. I denne rapporten er det gjort en objektiv prissammenlikning av spotavtaler, hvor Klarkraft kommer best ut.
– Det er ikke dette som vil rydde opp i bransjen, skriver Haakon Dyrnes i Klarkraft om den nye sertifiseringsordningen Trygg strømhandel.
- En bransje helt ute av balanse. NVE og Forbrukertilsynet må stramme kraftig opp.
Alle strømavtaler
Klarkraft har inngått avtale med YS om tilbud på strømavtale. Alle YS medlemmer kan lese mer om samarbeidet her.
Åpenhetsloven - redegjørelse 2024
Her lister vi opp historiske månedlige gjennomsnittlige spotpriser. Viser historikk tilbake til januar 2020 per område.