• May 04, 2022
Haakon Dyrnes Haakon Dyrnes

– Om statsråder, bransjeorganisasjoner og media er forvirret, hvordan er det da for kundene?

Klarkraft-sjef Haakon Dyrnes mener bransjen preges av at det ropes høyt, men handles lite. – Nå er det på tide å handle, sier han.

Kronikken er publisert på europower.no, og kan leses i sin helhet her: europower.no

De siste ukene og månedenes offentlige retoriske krafttak for å rydde opp i strømmarkedet fremstår tidvis komisk, og ja, forvirrende. For alle parter virker det som.

Når en ansvarlig regjering og departement ikke evner å forstå utkastet til standard strømavtale som bransjen selv har foreslått, slik at de må gå ut i media i etterkant og forkaste avtaleforslaget offentlig, hvordan skal en vanlig strømkunde forholde seg til det regulator, tilsyn og bransjen leverer? Det er selvfølgelig pinlig for både bransjeforeninger og ansvarlig departement, med statsrådene i spissen, og man kan dra på smilebåndet over et slikt medie-teater vi har sett utspille seg, men undertonen er alvorlig og viktig.

Det er derfor bra at vi har fått opp gallen slik at det kan tas tak i på en veldig konkret måte. For det har vært problemet i bransjen den tiden vi i Klarkraft har vært en del av den, at det ropes høyt, men handles lite. Nå er det på tide å handle.

Som vi sa da vi lanserte Klarkraft; bransjen kan aldri rydde opp selv. Det evner den ikke. Incentivene til å fortsette å forlede kunder for å maksimere overskudd er for stor. Derfor må det en strengere regulering til. Den kom, men var dessverre ikke streng nok.

Da mener vi det er helt riktig som statsrådene sier, de må skru til stikka ytterligere. Og når vi ser hvordan Forbrukertilsynet forholder seg til tvilsom markedspraksis, så er det helt legitimt at et tydelig Forbrukerråd får representere kundene når kursen skal settes. For selv om vi er uenige i hvordan Forbrukerrådet forvalter strømpris.no, så er vi stort sett enige angående utfordringene i bransjen. Kundene trenger et sterkere vern, og det må stilles større krav til informasjon og transparens fra strømselgere.

Og dette må løses gjennom regulering, krav og forbud. Ikke ved at bransjen selv sier de lover å være snille. Det skipet har seilt. For hvor er bransjen selv? Aktørene dytter Fornybar Norge foran seg slik at de slipper å uttale seg, og faktisk si tydelig hva de mener bør gjøres. Eller det har vi kanskje sett, med forslaget til standard spotavtale som Fornybar Norge har kommet med? Det er vel aktørene som styrer kravene her om forskuddsbetaling, lokketilbud og øvrige svakheter.

Men de representerer ikke alle strømleverandører. Det er flere av oss som har bedt om strengere regulering, og større konsekvenser for aktører som bevisst bryter lover og regler. Det virker som konkurs er eneste måten man kan miste konsesjonen på, så her må departementet inn og rydde opp i hvordan disse gis, forvaltes, og eventuelt inndras.

For det vi ønsker er et transparent marked hvor de som driver best vinner, ikke de som bruker mest penger på å forvirre og forlede kunder.

Tiden for å stå på barrikadene og rope høyt er over, nå er det handlingens tid. Og vi stiller forhåpningene høyt denne gang også, og håper skuffelsene fra tidligere år er historie.

Linker

Link copied!
recent-post-icon

Siste nytt

 • May 15, 2024

Riktig god 17.mai 🥳

av Klarkraft

Vi vil bare ønske alle våre kunder en riktig god 17.mai 🥳 Ha en fantastisk feiring, i forhåpentligvis godt vær 🙏

 • Mar 07, 2024

Betaler flere tusen for mye

av Klarkraft

Mange nordmenn har aldri byttet strømavtale. Noen få tastetrykk kan spare deg for flere tusenlapper per år. En gjennomsnittsfamilie risikerer å betale nesten 4000 kroner ekstra per år med feil spotprisavtale.

 • Mar 01, 2024

Historiske spotpriser

av Klarkraft

Her lister vi opp historiske månedlige gjennomsnittlige spotpriser. Viser historikk tilbake til januar 2020 per område.

 • Dec 20, 2023

God jul

av Haakon Dyrnes

På tross av høye strømpriser håper vi julen blir fin og fredfull. Ta vare på hverandre og nyt litt ekstra disse dagene. Ha en riktig god jul og et godt nytt år, fra oss i Klarkraft :)

 • Sep 19, 2023

Høsten banker på døra

av Haakon Dyrnes

Gradestokken faller, mens strømprisene holder seg lave. En liten hilsen fra oss, med et tilbud på Solceller fra Otovo.

 • Sep 23, 2022

Gjør smartmåleren smart

av Haakon Dyrnes

Vi mener det offentlige burde stå for å gjøre de såkalte smarte strømmålerne smarte, og gi dette til alle husholdninger uten noen kostnad. Det er samfunnsøkonomisk smart!

 • May 03, 2022

Prisreduksjon mai

av Haakon Dyrnes

Vi reduserer prisene, igjen, for alle våre kunder. Ny pris er spot + 0,5 øre/kWh og 35,- i fast månedsbeløp.

 • May 02, 2022

Oppdatert kompensasjonsordning

av Klarkraft

Fra og med september 2022 øker strømstøtten fra 80 % til 90 % av forbruk over 87,5 øre/kWh (70 øre/kWh eks mva), opptil 5000kWh. Kun for private husholdninger.

 • May 01, 2022

Sommerhilsen

av Haakon Dyrnes

En hilsen fra sjefen. Vi snakker ny nettleiemodell 1. juli, regulering av strømmarkedet og sommertid.

 • Feb 15, 2022

Slakter Forbrukerrådets strømportal

av Klarkraft

Klarkraft i media: Slakter Forbrukerrådets strømportal. Mener «juksemakerne» blir prisvinnere.

 • Jan 15, 2022

Vi reduserer påslaget

av Haakon Dyrnes

- Våre kostnader har gått litt ned, og derfor senker vi som lovet påslaget til alle kunder. Det er kanskje ikke så mye, men alle monner drar.

 • Dec 15, 2021

Kompensasjonsordningen

av Haakon Dyrnes

De ekstreme strømprisene blir møtt med en kompensasjonsordning fra staten som trer i kraft fom. desember. Denne vil administreres av nettselskapene.

 • Sep 17, 2021

Kjære kunde

av Haakon Dyrnes

Med høye strømpriser er det lurt å tilpasse strømforbruket sitt der man kan. Ved å bruke strøm på timer med lavere pris vil du spare strømkostnader. Vi ønsker at din strømregning skal være så lav som mulig.

 • Sep 13, 2021

Best i test

av Klarkraft

Markedsrapporten for strømmarkedet høsten 2021 er klar. Av Thema & Itera. I denne rapporten er det gjort en objektiv prissammenlikning av spotavtaler, hvor Klarkraft kommer best ut.

 • Sep 01, 2021

– Trygg strømhandel på langt nær god nok

av Haakon Dyrnes

– Det er ikke dette som vil rydde opp i bransjen, skriver Haakon Dyrnes i Klarkraft om den nye sertifiseringsordningen Trygg strømhandel.

 • Feb 04, 2021

– Tøffere regulering av strømbransjen må til

av Haakon Dyrnes

- En bransje helt ute av balanse. NVE og Forbrukertilsynet må stramme kraftig opp.

 • Feb 01, 2021

Alle strømavtaler

av Klarkraft

Alle strømavtaler

 • Jun 14, 2024

Tilbud til YS sine medlemmer

av Klarkraft

Klarkraft har inngått avtale med YS om tilbud på strømavtale. Alle YS medlemmer kan lese mer om samarbeidet her.

Uthevet innlegg

 • Mar 01, 2024

Historiske spotpriser

Her lister vi opp historiske månedlige gjennomsnittlige spotpriser. Viser historikk tilbake til januar 2020 per område.