• Mar 07, 2024
Klarkraft Klarkraft

Slår alarm: Betaler flere tusen for mye

Mange nordmenn har aldri byttet strømavtale. Noen få tastetrykk kan spare deg for flere tusenlapper per år.

- Sjekk strømavtalen din og bytt om nødvendig!

Det var den klare beskjeden til strømkunder, da prisene plutselig begynte å stige til himmels.

Det gjelder å bytte til rett strømselskap, ellers er du fort ille ute når regningen kommer.

Forbrukerrådet publiserte nylig en oppsiktsvekkende oversikt over forskjellene i påslag på spotpris hos strømselskapene. Påslaget er summen selskapene tar for å selge spotprisstrøm til deg, på toppen av månedsavgift og eventuelle tilleggstjenester.

Store penger å spare

Oversikten avdekker at enkelte strømselskap tar opptil 26 øre per kWh i påslag. Med et standardforbruk på 16 000 kWh per år utgjør det store ekstrakostnader for husholdninger, på grunn av det Forbrukerrådet omtaler som «absurde prisforskjeller».

Til sammenlikning er påslaget bare 1,9 øre per kWh hos Klarkraft. Dermed kan du for eksempel spare 3856 kroner på et standardforbruk av strøm per år, målt mot strømverstingene.

Og det er før alle tilleggsproduktene. Eller tulleproduktene, som de burde kalles.

Daglig leder i Klarkraft, Haakon Dyrnes, nøler ikke med å slå alarm for strømkunder flest.

- Vi ser stadig skrekkeksempler på at påslagene varierer veldig. Folk må gå inn på strømfakturaene sine og sjekke hva påslaget faktisk er. Det skal spesifiseres, det er regler for det.

Ble forbanna

Klarkraft ble startet opp i 2021 fordi gründerne selv ble forbanna på strømselskapenes lureri. Dyrnes har bakgrunn fra mobilbransjen, hvor det er lett å se hva du betaler. En rask sjekk hos venner viste at alle betalte mer enn de trodde for strøm, og få forsto hva pengene gikk til.

- Vi var rasende på hele strømbransjen, med god grunn. Og vi er fortsatt forbanna!

Snittpåslaget for de 26 største strømselskapene er på hele 7,6 øre kWh, ifølge bransjenettstedet Europower. Det vil si at Ola Nordmann ofte betaler hele 300 prosent mer i påslag enn hos utfordreren Klarkraft.

- Vi ønsker å hjelpe folk med å sjekke strømregningen sin, for det er fortsatt mye lureri der ute, sier Dyrnes.

Smekk til 20 av 20

Klarkraft-gründeren peker på RMEs (reguleringsmyndigheten for energi i NVE) tilsyn i fjor høst, som avdekket en rekke brudd hos kraftleverandører. 20 av de 20 største strømleverandørene fikk en smekk.

- Strømbransjen er ikke friskmeldt?

- Absolutt ikke, det er aktører der ute med 10 ulike strømavtaler. Og strøm er et klin likt produkt, det finnes ikke kvalitetsforskjeller. Hos Klarkraft har vi én avtale. Og så er det mange tilleggstjenester som er unødvendige.

Han ramser opp tilleggstjenester han mener få har behov for, men som folk hver måned betaler store summer for.

- Det er opprinnelsesgarantier, du har ulike forsikringer og såkalte trygghetsprodukter som kommer i forskjellige former - bare tull! Det er så mye, og jeg ser på mange regninger at det er flere hundre kroner i måneden. Noen ganger opptil tusenlappen i bare tulletjenester per måned.

Slike avtaler er det bare å si opp eller bytte seg ut av. Det er det altfor få som gjør, ifølge Forbrukerrådets undersøkelse: En av to har ikke byttet strømavtale siste to år, mens én av ti sier de aldri har byttet strømleverandør.

Letteste som finnes

- Det overrasker ikke, vi kjenner til det samme fra tele- og bankbransjen. Det er mange som blir hos de største fordi de tror det er komplisert å bytte strømselskap. Men det er svært enkelt, sier Dyrnes.

- Hos oss er det bare å ringe, eller legge inn mobil- og målenummer på klarkraft.no. Det bør ikke ta mer enn ett minutt. Vi fikser resten. Vi tror veldig mange ikke forstår hvor enkelt det er å bytte strømleverandør. Og ikke minst hvor store summer folk kan spare!

Hos Klarkraft betaler du 35 kroner i månedsavgift, det er hva selskapet tjener på deg. I tillegg kommer påslaget på 1,9 øre kWh, som går til å dekke kostpris for strømmen, dvs. spotpris, handel på strømbørsen Nord pool og kredittkostnader. Appen er gratis.

Selskapets lave kostnader med en heldigital rigg gir kundene lavere priser, det er ingen annen hemmelighet.

Og på tross av at Klarkraft bare har to ansatte vinner de tilliten til Norges strømkunder. Blant alle de 88 ulike strømleverandører i landet, troner det lille strømselskapet som nummer én på Bytt.no, Norges største side for kundeomtaler.

Klarkraft er klart best både på brukervennlighet og kundeservice, ifølge tilbakemeldingene.

Enkel og ærlig

- Vi tilbyr en enkel, billig og trygg strømavtale til kundene våre, med god service. Det er det vi tilbyr, og vi prøver ikke å være noe annet.

Han trekker blant annet fram at Klarkrafts kundeservice er lett tilgjengelig for kundene.

- Våre fortrinn er at vi er billige. Og at det er enkelt å være kunde hos oss. Hvorfor? Jo, vi har bare én avtale, som er trygg og god. Vi har kundeservice du kan prate med, det kan du ikke hos alle andre. Er det noe du lurer på, så er det bare å ta kontakt eller ringe oss. Vi svarer raskt og hjelper deg, sier Klarkraft-sjefen.

I tillegg kan du alltids åpne Klarkraft-appen på mobilen din, og sjekke for eksempel strømprisen for i morgen.

- Den gir strømpriser time for time, hver dag og dagen etter, samt at du ser forbruket ditt. Appen er veldig enkel og gir deg den viktigste informasjonen. På App Store har den 4,5 av 5 i score.

- Og den er gratis!

Bytte strømselskap? Her er fire ting Klarkraft-sjefen mener du bør være obs på

 1. Aldri kjøp strøm på telefon, på gaten eller i elektronikkbutikken. Det er første prioritet!

 2. Om noen tilbyr deg en variabel strømavtale, hold på hatten og løp unna så fort det går! Det samme gjelder for de som tilbyr forvaltningsavtaler. Det er i prinsippet en strømavtale, hvor strømselskapet selv setter strømprisen, basert på hva de ønsker å tjene.

 3. Ikke kjøp noe annet enn strøm- og strømrelaterte produkter hos strømselskapet ditt. Forsikringer kan du kjøpe hos et forsikringsselskap.

 4. Strøm er et enkelt produkt. Ser du kostnader pakket inn i fancy og kreative navn, bør det blinke et varsellys. Det er lett å bli forvirret av selskaper som tar ekstra betalt for ting som skjules bak kreative navn og beskrivelser. Kjøp en vanlig spotavtale eller en vanlig fastprisavtale, ingenting annet.

Full åpenhet

Klarkraft har full åpenhet som prinsipp. Derfor publiseres også forrige måneds spotpris, slik at alle enkelt kan sjekke pris og forbruk på sin faktura.

Det er en fin måte å se om strømavtalen du har i dag faktisk er god, eller om det er på tide å bytte til en strømleverandør du kan stole på.

https://dinside.dagbladet.no/annonse/slar-alarm-betaler-flere-tusen-for-mye/80976346

Linker

Link copied!
recent-post-icon

Siste nytt

 • May 15, 2024

Riktig god 17.mai 🥳

av Klarkraft

Vi vil bare ønske alle våre kunder en riktig god 17.mai 🥳 Ha en fantastisk feiring, i forhåpentligvis godt vær 🙏

 • Mar 01, 2024

Historiske spotpriser

av Klarkraft

Her lister vi opp historiske månedlige gjennomsnittlige spotpriser. Viser historikk tilbake til januar 2020 per område.

 • Dec 20, 2023

God jul

av Haakon Dyrnes

På tross av høye strømpriser håper vi julen blir fin og fredfull. Ta vare på hverandre og nyt litt ekstra disse dagene. Ha en riktig god jul og et godt nytt år, fra oss i Klarkraft :)

 • Sep 19, 2023

Høsten banker på døra

av Haakon Dyrnes

Gradestokken faller, mens strømprisene holder seg lave. En liten hilsen fra oss, med et tilbud på Solceller fra Otovo.

 • Sep 23, 2022

Gjør smartmåleren smart

av Haakon Dyrnes

Vi mener det offentlige burde stå for å gjøre de såkalte smarte strømmålerne smarte, og gi dette til alle husholdninger uten noen kostnad. Det er samfunnsøkonomisk smart!

 • May 04, 2022

En forvirret bransje

av Haakon Dyrnes

Om statsråder, bransjeorganisasjoner og media er forvirret, hvordan er det da for kundene? Bransjen preges av at det ropes høyt, men handles lite. Nå er det på tide å handle, sier Haakon Dyrnes i en kommentar

 • May 03, 2022

Prisreduksjon mai

av Haakon Dyrnes

Vi reduserer prisene, igjen, for alle våre kunder. Ny pris er spot + 0,5 øre/kWh og 35,- i fast månedsbeløp.

 • May 02, 2022

Oppdatert kompensasjonsordning

av Klarkraft

Fra og med september 2022 øker strømstøtten fra 80 % til 90 % av forbruk over 87,5 øre/kWh (70 øre/kWh eks mva), opptil 5000kWh. Kun for private husholdninger.

 • May 01, 2022

Sommerhilsen

av Haakon Dyrnes

En hilsen fra sjefen. Vi snakker ny nettleiemodell 1. juli, regulering av strømmarkedet og sommertid.

 • Feb 15, 2022

Slakter Forbrukerrådets strømportal

av Klarkraft

Klarkraft i media: Slakter Forbrukerrådets strømportal. Mener «juksemakerne» blir prisvinnere.

 • Jan 15, 2022

Vi reduserer påslaget

av Haakon Dyrnes

- Våre kostnader har gått litt ned, og derfor senker vi som lovet påslaget til alle kunder. Det er kanskje ikke så mye, men alle monner drar.

 • Dec 15, 2021

Kompensasjonsordningen

av Haakon Dyrnes

De ekstreme strømprisene blir møtt med en kompensasjonsordning fra staten som trer i kraft fom. desember. Denne vil administreres av nettselskapene.

 • Sep 17, 2021

Kjære kunde

av Haakon Dyrnes

Med høye strømpriser er det lurt å tilpasse strømforbruket sitt der man kan. Ved å bruke strøm på timer med lavere pris vil du spare strømkostnader. Vi ønsker at din strømregning skal være så lav som mulig.

 • Sep 13, 2021

Best i test

av Klarkraft

Markedsrapporten for strømmarkedet høsten 2021 er klar. Av Thema & Itera. I denne rapporten er det gjort en objektiv prissammenlikning av spotavtaler, hvor Klarkraft kommer best ut.

 • Sep 01, 2021

– Trygg strømhandel på langt nær god nok

av Haakon Dyrnes

– Det er ikke dette som vil rydde opp i bransjen, skriver Haakon Dyrnes i Klarkraft om den nye sertifiseringsordningen Trygg strømhandel.

 • Feb 04, 2021

– Tøffere regulering av strømbransjen må til

av Haakon Dyrnes

- En bransje helt ute av balanse. NVE og Forbrukertilsynet må stramme kraftig opp.

 • Feb 01, 2021

Alle strømavtaler

av Klarkraft

Alle strømavtaler

 • Jul 23, 2024

Åpenhetsloven

av Klarkraft

Åpenhetsloven - redegjørelse 2024

 • Jul 23, 2024

Tilbud til YS sine medlemmer

av Klarkraft

Klarkraft har inngått avtale med YS om tilbud på strømavtale. Alle YS medlemmer kan lese mer om samarbeidet her.

Uthevet innlegg

 • Mar 01, 2024

Historiske spotpriser

Her lister vi opp historiske månedlige gjennomsnittlige spotpriser. Viser historikk tilbake til januar 2020 per område.